Zoran Buljugić – Ruska strana je potpuno u pravu jer ne želi da pregovara sa ukrajinskom

0
75

Ruska strana je potpuno u pravu jer ne želi da pregovara sa ukrajinskom jer je Ukrajina dosledno zauzela antiruski stav, povezala se sa Zapadom, sa NATO paktom i od njih dobija oružje što pokazuje da želi da nastavi rat do poslednjeg Ukrajinca izjavio je profesor ruskog jezika Zoran Buljugić.

Moskva trenutno ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja rata u Ukrajini i očekuje dug sukob, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN u Ženevi Genadij Gatilov. „Sada ne vidim nikakvu mogućnost za diplomatske kontakte. I što sukob bude duže trajao, to će diplomatsko rešenje biti teže“, rekao je Gatilov. On je dodao da neće biti direktnih razgovora između ruskog i ukrajinskog predsednika, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Dodao je i da bi UN trebalo da igraju veću ulogu u naporima da se okonča sukob i optužio je SAD i druge zemlje saveza NATO da na Ukrajinu vrše pritisak da odustane od pregovora. Kako gleda na dešavanja u Ukrajini ali i na odnos Rusije i Ukrajine pitali smo profesora Zorana Buljugića.

Rusija je 24. februara napala Ukrajinu, što je ruski predsednik Putin nazvao „specijalnom vojnom operacijom“ za „denacifikaciju“ Ukrajine. Zapadne zemlje su to osudile, uvele Moskvi sankcije i prekinule veze. Pokušaj Rusije da na početku invazije brzo zauzme Kijev nije uspeo. To je rusku vojsku primoralo da se pregrupiše i fokusira na dejstva na istoku i jugu Ukrajine. Zemlje NATO-a do sada su Ukrajini obećale ili poslale vojnu pomoć vrednu više od 30 milijardi dolara. Predsednik Ukrajine Zelenski ranije je rekao da kao jedini način za pregovore o okončanju rata vidi direktne pregovore sa Putinom, i to tek nakon ruskog povlačenja sa svih ukrajinskih teritorija koje je Rusija zauzela od početka rata u februaru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here