Vučić – Sastanci na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

0
45

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na marginama otvaranja Generalne debate 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sastao sa velikim brojem zvaničnika, među kojima su članom Odbora za obaveštajne poslove i Odbora za pravosuđe Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Erik Svolvel, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak i generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa Erikom Svolvelom, kongresmenom u Predstavničkom domu i članom Odbora za obaveštajne poslove i Odbora za pravosuđe Kongresa Sjedinjenih Američkih Država. „Odličan i sadržajan razgovor sa Erikom Svolvelom, sa kojim sam razmenio mišljenja o brojnim temama od obostranog interesa“ naveo je Vučić i dodao da je zahvalio kongresmenu na spremnosti da u narednom periodu još snažnije podrži uspostavljanje strateškog dijaloga između Srbije i SAD, pogotovo u kontekstu njegovih kongresnih aktivnosti. „Posebno sam pozdravio njegovu inicijativu da se Samit država članica Otvorenog Balkana organizuje u SAD u cilju povećanja trgovinskih integracija i produbljivanja poslovnih veza“ naveo je predsednik Srbije.

Vučić se u Njujorku sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom. „Koristan razgovor sa Miroslavom Lajčakom na marginama 77. Generalne skupštine UN i dobra prilika da još jednom istaknemo zalaganje Srbije u cilju očuvanja mira i stabilnosti celog regiona – naveo je Vučić na Instagramu.

On se sastao i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, a nakon sastanka je poručio „Ozbiljan i otvoren sastanak sa Antoniom Guterešom tokom kojeg smo podelili zabrinutost za sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima”. Vučić je dodao da je tokom susreta sa Guterešom izrazio nedvosmislenu podršku Srbije nastojanjima da se pojača uloga UN u svetskoj geopolitičkoj areni, kako bi se na scenu u punoj snazi vratili principi na kojima je zasnovana svetska organizacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here