Podrška ribarstvu kroz IPARD 3 program

0
62

Uvođenje ribarstva u IPARD 3 program je izuzetno važno jer može doprineti ublažavanju postojećih problema u ovom sektoru, te angažovanju potencijala koji postoje. Investicije u ribarstvo i značajna finansijska podrška koju pruža IPARD povećaće iskorišćenost neplodnog zemljišta i vodnih resursa i značajno uticati na inteziviranje proizvodnje slatkovodne ribe.

IPARD 3 program finansiraće izgradnju novih proizvodnih objekata za akvakulturu i rekonstrukciju postojećih objekata, uključujući ulaganja u infrastrukturu, to jest putnu mrežu, vodovod, električnu mrežu i distribuciju na ribnjacima. Takođe, finansiraće se nabavka nove opreme koja će se koristiti za uzgoj i transport ribe, poštujući standarde biosigurnosti i zaštite životne sredine, a prihvatljive će biti i investicije u obnovljive izvore energije za potrebe na gazdinstvu. Ribarstvo će biti podržano iz IPARD fonda kroz dve mere – Meru 1 i Meru 3, što znači da će se novac davati za investicije u izgradnju i opremanje ribnjaka ali i za preradu ribe. U Meri 1 minimalna podrška u okviru jednog javnog poziva je 20.000 evra, a maksimalna 1.000.000 evra. U Meri 3 najmanji iznos podrške iz IPARD fonda je 20.000 evra, a najviši 1.300.000 evra. Najveći intezitet podrške kroz IPARD je 75 odsto.

Ribarstvo do sada nije bilo finansirano kroz ovaj instrument finansijske podrške Evropske unije srpskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju. Jačanje sektora ribarstva kroz IPARD 3 program omogućilo bi preduslove za povećanje potrošnje ribe u našoj zemlji, poboljšanje izvoznih kapaciteta i smanjenje negativanog uticaja na životnu sredinu. Osnovni cilj IPARD 3 programa u sektoru ribarstva je podrška primarnim proizvođačima i prerađivačama u postepenom usklađivanju sa pravilima EU, njenim standardima, politikama i praksom, a sada je vreme da se pripremaju projekti za javni poziv koji se očekuje dogodine budući da oni podrazumevaju izradu projektne dokumentacije, dobijanje građevinskih dozvola i drugo.

IPARD 3 program odnosi se na period 2021-2027. godina. Ove godine akreditovan je u Briselu, a prvi javni pozivi očekuju se u prvom tromesečju 2023. Ukupno će u toku ovog programskog perioda korisnicima u Srbiji na raspolaganju biti oko 377 miliona evra. Od toga 288 miliona evra biće iz budžeta EU, a oko 89 miliona iz nacionalnog budžeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here