Davor Lukač – Prepreke za uvođenje obaveznog vojnog roka

0
133

Nemoguće je sada uvesti obavezni vojni rok, smatra novinar agencije FoNet Davor Lukač i ističe da nisu samo novac i organizacija smeštaja u pitanju već i Ustavom zagarantovano pravo na prigovor savesti i veliki broj bipatrida u Srbiji, koji u drugim zemljama čije državljanstvo imaju nemaju obavezu služenja vojnog roka.

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović založio se za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, jer je to strateški važna stvar za zemlju i mora se usvojiti što je pre moguće, saopšteno je iz te partije. Pored niza prednosti koje pruža postojanje ročnog sastava – od pojačane ekonomske aktivnosti u mestima sa kasarnama, preko stvaranja osećaja dužnosti i obaveza prema državi do održanja važne veze između vojske i naroda, obavezno služenje vojske nadasve jača odbrambenu sposobnost zemlje što je prvi i najvažniji preduslov za očuvanje mira, istakao je Jovanović u pisanoj izjavi. Da li je Srbiji neophodan obavezan vojni rok i koje su njegove dobre, a koje loše strane pitali smo novinara agencije FoNet Davora Lukača.

Prema ovogodišnjem izveštaju Krovne organizacije mladih Srbije, za uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji glasalo je 44 odsto ispitanika, dok se 46 odsto protivilo tome, a deset odsto nije imalo stav po ovom pitanju. U odnosu na izveštaj iz 2021. godini suštinskih promena nije bilo, ranije je 46 odsto podržavalo uvođenje vojnog roka, a protiv toga je bilo 43 odsto, dok 11 odsto nije znalo. Ove godine je blago porastao broj ispitanika koji se protive ovoj odluci te je taj procenat prevagnuo. „Mi se nadamo da će mladi biti tema sledeće Skupštine i da kad god se tema poput uvođenja vojnog roka nađe na agendi skupštine, da će narodni poslanici imati obavezu da konsultuju mlade ljude, jer je to pitanje koje neposredno utiče na njihov život, radne obaveze, kao i buduće planove što se studiranja i posla tiče. U tom pogledu je neophodno poboljšati komunikaciju“ – ističu u Krovnoj organizaciji mladih Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here