Marčelo – Evroprajdom smo svi izgubili, a zavada pobedila

0
101

Dan kada je održan Evroprajd je dan kada smo svi izgubili, a zavada pobedila i dalje se produbljuje, izjavio je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, naglasivši da je zavada ono čega građani Srbije treba najviše da se plaše.

Šetnja u okviru Evroprajda 2022 održana je u subotu, 17. septembra u Beogradu. Pripadnici LGBT populacije prošetali su izmenjenom trasom od Ustavnog suda do obližnjeg parka na Tašmajdanu gde je održan koncert. Šetnja je održana uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične incidente sa desničarima. Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa velikim protivljenjem ultradesničara, ali i Srpske pravoslavne crkve. Kako komentariše Evroprajd i događanja od subote, 17.septembra, pitali smo Marka Šelića Marčela.

Koncertom na stadionu Tašmajdan formalno je  završen Evroprajd 2022. i predata štafeta Malti, kao sledećem organizatoru ove manifestacije. Na Evroprajdu u Beogradu bilo je gotovo 10.000 učesnika LGBT zajednice. Manifestacija je počela šetnjom od zgrade Ustavnog suda do stadiona Tašmajdan, koja je protekla bez incidenata, uz obezđenje velikog broja pripadnika policije. Šetnji su prisustvovali i mnogi predstavnici evropskih institucija i članovi diplomatskog kora, među kojima su bili i američki ambasador Kristofer Hil, šef Delegacije EU u Srbiji Emanule Žiofre i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. Međutim, tokom dana bilo je brojnih incidenata i okršaja sa policijom. Letele su baklje, kamenice i topovski udari. Privedene su 64 osobe, a povređeno je 13 policajaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here