Dragana Trifković – Antiruska propaganda

0
199

Protiv Rusa u celini se vodi propaganda smatra Dragana Trifković, direktorka Centra za geostrateške studije, i dodaje da se mnogo paralela može povući između ruskog rukovodstva i Srbije kada su u pitanju dešavanja iz devedesetih godina.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatra mogućim da će predsednik Rusije Vladimir Putin morati da odgovara pred sudom za zločine u Ukrajini. Ona je, u intervjuu nemačkom dnevniku „Bild”, upitana da li će se Putin ikada naći pred sudom, odgovorila „smatram to mogućim”. „U Ukrajini se čine najteži ratni zločini. To je van sumnje. Zbog toga podržavam skupljanje dokaza, kako bi pred Međunarodnim krivičnim sudom bilo omogućeno suđenje. Osnova našeg zajedničkog pravnog poretka je i da možemo da gonimo počinioce zločina”, objasnila je ona. Da li smatra da se Putin može naći pred sudom zbog zločina u Ukrajini pitali smo direktorku Centra za geostrateške studije Draganu Trifković.

Stručnjaci kažu da će ukupan broj zabeleženih smrtnih slučajeva verovatno biti manji nego što je realno. Ukrajina i Rusija tvrde da broj dostiže desetine hiljada – ali se njihove tvrdnje ne poklapaju i ne mogu se nezavisno proveriti. Broj poginulih vojnika je osetljiva informacija i oblikuje priču o tome kako se rat odvija za obe strane. Ukrajina, do sada, nije dala zvaničan ukupan broj poginulih vojnika tokom rata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here