U Belom Blatu održan 14. Slatki dan

0
132

Četrnaesti po redu Slatki dan, koji je održan proteklog vikenda u Belom Blatu okupio je ponovo značajan broj klubova, društava i pojedinaca, sledbenika kolačarske tradicije.

Dvadesatak izlagača iz okruženja proteklog vikenda došlo je u belo Blato na manifestaciju Slatki dan na razmenu korisnih iskustava kako bi predstavili svoja slatka kolačarska umeća. Organizatori ove neobične manifestacije bili su Klub žena i Mesna zajednica uz svesrdnu pomoć lokalnog stanovništva i beloblatske škole.

Manifestacija je imala takmičarski i prodajni karakter. Propozicije takmičenja bile su vrlo jasne; originalnost, arhaična receptura i vizelni izgled izloženih proizvoda i štandova. Pre samog otvaranja Slatkog dana, a u prisustvu mnogobrojnih gostiju, prijatelja iz okruženja, beloblatski đaci su interesantnim igrokazima, skečevima i recitalima najavili ovaj lep, za selo značajan događaj. U toj uvodnoj senzibilizaciji učešće je imala i članica Kluba žena, gospođa Marka Hanjikova svojom kratkom humoreskom. Nakon toga je sve prisutne pozdravila predsednica Kluba žena, Ilonka Vrška, a manifestaciju je proglasio otvorenom predsednik Saveta mesne zajednice, Miroslav Markuš.

Kao i ranijih godina i ovog puta žiriju nije bilo lako u odlučivanju. No, imajući u vidu da je ovo i takmičarski skup, nakon ozbiljne analize i degustacije, na zajedničkoj večeri proglašeni su i pobednici u tri takmičarske discipline: uređenost štanda, ručni radovi i starinski kolač. Najuređeniji štand bio je štand Kluba žena iz Stajićeva, najlepši ručni rad bio je stolnjak gospođe Marije Kele iz Budisave, a za naj kolač proglašena je lisnata pletenica gospođe Zorice Žervanov iz Stajićeva. Klub žena se zahvaljuje svim učesnicama, klubovima i prijateljima-posetiocima, koji su doprineli da se tradicija kolačarstva održi i u ovom vremenu indistrijskih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here