Boris Malagurski – Oko rudarenja litijuma nema kompromisa

0
114

Sa rudnikom litijuma došlo bi do zagađenja dobrog dela ako ne i cele Srbije i to bi značio efektivan kraj naše zemlje i oko toga nema kompromisa izjavio je režiser Boris Malagurski.

Pitanje rudarenja litijuma u Srbiji ove jeseni ponovo su aktuelizovali političari, manje od godinu dana nakon što je formalno okončano, zbog čega organizacije za zaštitu životne sredine najavljuju nove akcije. “Na proteste izlazimo prvog novembra ukoliko vlast do tada ne ispuni zahtev da Rio Tinto napusti Srbiju”, izjavila je Marijana Petković, iz Udruženja građana “Ne damo Jadar”. Da li smatra da će protesti dati rezultate i kakav rasplet očekuje pitali smo Borisa Malagurskog.

“Ne damo Jadar” je nevladino udruženje meštana sela u dolini reke Jadar na zapadu Srbije čije aktivnosti su usmerene protiv rudnika litijuma i, kako se navodi na njihovoj internet prezentaciji, delovanja kompanije Rio Tinto. Projektom “Jadar” Rio Tinta planirano je rudarenje litijuma na području reke Jadar kod Loznice na zapadu Srbije. Na tom mestu 120 kilometara od Beograda ova britansko-australijska kompanija pronašla je 2004. ležište novog minerala litijuma i bora, koji je po kraju u kom je otkriven nazvan jadarit. Eksploatacija je bila predviđena od 2026. po dobijanju potrebnih dozvola i izgradnji rudnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here