Krkobabić u Kikindi – Uz zadruge do savremene mehanizacije

0
55

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvorio je danas u Kikindi tematski skup „Uz zadruge do savremene mehanizacije“. Tom prilikom on je rekao da je cilj da se sa što manje ulaganja i rada ostvare što bolji efekti, a da to možemo postići samo udruženi.

Cilj tematskog skupa „Uz zadruge do savremene mehanizacije“ koji je danas održan u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine je da se istakne značaj i ekonomska efikasnost nabavke savremene poljoprivredne mehanizacije preko zadruga, u odnosu na investicije pojedinačnih poljoprivrednika. „Samo uz zadruge možemo da postanemo konkurentniji na tržištu i produktivniji u poljoprivrednoj proizvodnji“ izjavila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj.

Domaćin ovog događaja bila je ratarska zadruga „Žitopromet“ iz Kikinde koja je iz programa podrške zadrugama koji sprovodi Ministarstvo za brigu o selu dobila 15 miliona dinara upravo za nabavku mehanizacije u ratarstvu. Zemljoradnička zadruga „Žitopromet“ ima 10 članova i bavi se proizvodnjom ratarskih kultura – pšenice, suncokreta, kukuruza i pivarskog ječma na površini od 600 hektara, dok na 150 hektara svojim kooperantima, kojih ima oko 40, pruža usluge pripreme, obrade i otkupa ratarskih kultura.

Događaju su prisustvovali direktori zadruga, predsednici Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine, rukovodstvo grada Kikinde, predstavnici kompanija koje se bave prodajom mehanizacije, Razvojnog fonda Vojvodine, osiguravajućih društava… Prisutni su na zadružnoj parceli imali prilike da vide demonstraciju rada mehanizacije u poljoprivredi – najsavremenijih traktora, kombajna, balirki, teleskopskih manipulatora, mašina za obradu zemljišta, prskalica, transportne tehnike itd.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here