Darko Trifunović – Veliko je pitanje ko stoji iza ubistva Darje Dugine

0
35

Direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović komentarisao je ubistvo Darje Dugine i tom prilikom rekao da je veliko pitanje ko stoji iza toga. Dodao je da su Darja i njen otac bili zagovornici i duhovni inspiratori ruske i ukrajinske tragedije i da zahvaljujući njegovoj retorici i navodnim antiglobalistima snose posledice.

Obaveštajne službe SAD nisu bile upoznate sa planom napada u kojem je likvidirana ruska novinarka Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa i nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, ali veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili njenu likvidaciju, piše Njujork tajms. Novi detalji o atentatu u kojem je stradala Dugina objavljeni su na osnovu dokumenta koji je prošle nedelje podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu. U tom dokumentu se kaže da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, kao i da su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle izvršenja ubistva u ruskoj prestonici. Kako komentariše ubistvo Darje Dugine i koga smatra odgovornim pitali smo Darka Trifunovića, direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika iz američke administracije, njujorški dnevnik navodi da nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju, niti da li je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dao zeleno svetlo za likvidaciju Dugine, ali ni ko je od američkih zvaničnika ukorio Ukrajince, niti kakav je bio njihov odgovor. Ruska federalna služba bvezbednosti (FSB) saopštila je posle atentata u avgustu da je ubistvo počinila državljanka Ukrajine, koja je zatim pobegla u Estoniju. Vlasti u Kijevu su, odmah posle ubistva Dugine, odbacile odgovornost za umešanost u ovaj napad, a isto je učinio i tadašnji savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here