18. Pastirski dan u Mužlji

0
72

Članovi Udruženja negovatelja starih običaja „REMUS” iz Mužlje organizovali su u subotu, 8. oktobra, u prostorijama KUD „Petefi Šandor” i Kluba Mužljanaca, tradicionalni, osamnaesti po redu „Pastirski dan“.

Pastirski dan, 18. po redu, održan je u subotu 8. oktobra u organizaciji udruženja negovatelja starih običaja “Remus” iz Mužlje. Cilj manifestacije je negovanje, očuvanje i predstavljanje tradicionalnih vrednosti koje su naši preci vekovima unazad koristili u svakodnevnom životu i pri uzgoju životinja. U 9h počelo je takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša i pastirskih jela U isto vreme takmičari su predali slatke i slane kolače i domaće rakije za takmičenje za najukusniji slatki i slani kolač i najbolju domaću rakiju. U razgovoru sa takmičarima saznali smo koja je tajna dobrog ovčijeg paprikaša i kako im se dopada ova tradicionalna manifestacija.

Manifestaciju je upotpunio i bogat kulturno-umetnički program u okviru kojeg su prisutni mogli da pogledaju kreativne izložbe proizvoda iz domaće radinosti, da saznaju kako su pastiri nekada živeli, kako su bili odeveni, koje alate su koristili, da učestvuju u zanimljivim pastirskim igrama i još mnogo toga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here