Setva ozimog povrća

0
19

Setva ozimog povrća ove jeseni je dobar izbor jer u proleće ćete imati mlado povrće, puno vitamina i minerala. Crni luk će biti pojeden u slast u proleće, a spanać će Vam doneti gvožđe kada je prolećni umor prisutan.

Jesenja setva, odnosno, sadnja povrća je veoma korisna jer obezbeđuju sveže plodove u rano proleće. U našim klimatskim uslovima u jesen se uglavnom seje i rasađuje crni luk srebrenjak, salata, spanać, grašak i kupus. Za ovakvu vrstu proizvodnje treba pre svega izabrati odgovarajuće sorte, odabrati pravo vreme setve kao i adekvatnu agrotehniku kako bi biljke lakše podnele nepovoljne uslove tokom zime na otvorenom polju. Nakon završene berbe i uklanjanja ostataka biljaka prethodne kulture, potrebno je obaviti obradu i pripremu zemljišta za setvu ozimog povrća. Prilikom obrade, obaviti i zaoravanje potrebnih količina organskog i mineralnog đubrenja koje se unosi na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta.

Tokom oktobra meseca, ukoliko su povoljni vremenski i zemljišni uslovi, u baštama se seje, odnosno sadi ozimo povrće. Ozime sorte salate, kada imaju tri-četiri lista, rasađuju se na razmak od 15-20 cm u redu i 20-30 između redova. Krupan arpadžik se može iskoristiti u proizvodnji mladog luka. Sadnja se obavlja gusto sa razmakom redova od 20 cm, a u redu od 5 cm. Iz ovakvih lukovica u rano proleće se dobija mladi luk koji se koristi za ishranu već od kraja februara. Takođe, krupan arpadžik se može koristiti i kasnije u toku zime, za proizvodnju mladog luka u zaštićenom prostoru. Sadnja se obavlja od kraja novembra pa sve do sredine januara.

U oktobru se sadi i beli luk. Koriste se krupniji čenovi jer se tako razvijaju jače i otpornije biljke. Sadi se u redove na razmak 20-40 cm, a u redu 5-10 cm. Pored luka, seje se i ozimi spanać. Spanać se seje sredinom oktobra. Za setvu se biraju sorte koje su tolerantne na niske temperature. Berba listova spanaća je u proleće, u martu i aprilu. Spanać u zimu ulazi s dva do četiri prava lista i takav prezimljava. U proleće normalno nastavlja rast. Za ozimu proizvodnju, spanać se seje na uzdignute gredice koje su manje izložene zadržavanju vode kod veće količine padavina. Krajem oktobra i početkom novembra mogu se sejati šargarepa i grašak ukoliko su povoljni uslovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here