Ana Brnabić – KZN povodom početka radova na sanaciji klizišta u Vinči

0
92

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je konferenciji za novinare povodom početka radova na sanaciji klizišta u Vinči i objave pobedničkog rešenja arhitektonsko-urbanističkog lokaliteta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na predstavljanju projekata za nalazište Vinča Belo brdo da želi da to bude evropski, pa i svetski centar za izučavanje neolita. Na konferenciji za novinare Brnabić je rekla da ovo pokazuje promenjen odnos Srbije prema kulturi. Ona je ukazala da se godinama nije ulagalo i da je pre tri godine počelo da se razgovara o sanaciji klizišta u Vinči, da to počinje danas i da treba da bude završeno u martu 2023. godine.

Konferenciji je prisustvovao i ambasador SAD Kristofer Hil koji je rekao da je projekat značajan za celu Evropu i svet. „Ovo je tako veliko i impresivno“, rekao je Hil i dodao da je uzbuđen što će se raditi na očuvanju Vinče. Istakao je da u Srbiji ima mnogo kulturnih spomenika i da istorija pokazuje ljudima odakle su došli, ukazuje i na neke probleme, ali ukazuje i na budućnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here