Zbog globalne krize sve su veća poskupljenja koja porodicama u Srbiji zadaju muke kako da izguraju mesec. Sužava se kupovina samo na ono što je najpotrebnije. Kafa, meso, mesne prerađevine, žitarice i ulje su neke od namirnice koje su najviše poskupele, ali tu su i poskupljenja potrepština za decu, školarine, a naravno, idu nam u susret i troškovi grejanja. Građani kažu da poskupljenja osećaju iz dana u dan.

Cene osnovnih životnih namirnica iz dana u dan rastu, a novčanici su sve tanji. Po povratku iz kupovine – kese i cegeri su sve prazniji. Poskupeli su hleb, mlečni proizvodi, kozmetika, gorivo. I tu nije kraj. Stručnjaci kažu da je to vrh ledenog brega i da se u narednom periodu mogu očekivati nova poskupljenja – što znači dalji pad standarda. Građani kažu da ih to brine i da poskupljenje osećaju iz dana u dan.

Vrednost prosečne potrošačke korpe veća je i do 10.000 dinara u odnosu na proslogodišnju. Ona prevazilazi prosečnu platu i, nažalost, veliki broj porodica ne može da podmiri sve potrebe. Osim prečestih poskupljenja hrane, građani muku muče i sa smanjenjem gramaže prehrambenih namirnica, što je takođe udar na njihov životni standard. Na ovo upozoravaju iz udruženja potrošača i naglašavaju da u pakovanju od kilogram možemo da nađemo samo so. Šećer je u pakovanju od 900 grama, kao i većina drugih prehrambenih artikala koji su ranije težili kilogram. Jogurti, pavlake i slični proizvodi koji su nekada težili 200, prodaju se u pakovanjima od 180 mililitara.

U dopisu koji je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović uputio predsednici Vlade Srbije, upozorava se da se, pored već znatno većih cena mesa, hleba, mleka, ulja, jaja, sira, ribe i drugih životnih namirnica, i ovim, najnovijim, poskupljenjem šećera i pilećeg mesa, standard građana sve više urušava, a život se pretvara u puko preživljavanje. Ima li kraja poskupljenjima, pita se Savez samostalnih sindikata Srbije, oštro osuđujući dalje povećanje cena osnovnih životnih namirnica. „Zato tražimo od Vas da hitno zaustavite dalji rast cena i zajedno sa reprezentativnim sindikatima pronađete rešenje za trenutnu situaciju jer, socijalni nemiri se bliže, a oni nisu potrebni nikome”, zaključuje se u dopisu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here