Marčelo – Nušićev ,,Pokojnik’’ najviše podseća na današnju vlast u Srbiji

0
78

Pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, rekao je da delo Branislava Nušića ,,Pokojnik’’ najviše podseća na današnju vlast u Srbiji jer sve što se karikira kao mana društva kroz mane pojedinaca ne doživi na kraju katarzu nego negativci potpuno poraze poštenog junaka.

Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Grubački, organizatori prognane, a slobodne Nušićijade, izložbom “Dešava se Nušić i Jada” želeli su da istaknu da su se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja, dešavali, dešavaju se, i dešavaće se ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke, ali i pruže podršku jedni drugima. Koja Nušićeva dela podsećaju na današnju vlast u Srbiji pitali smo Marka Šelića Marčela.

U Nušićevom ogledalu danas bi trebalo da se nađu sve dogodovštine u razdoblju nazvanom tranzicija, koja se u našoj sredini prilično odužila. Pronicljivi Nušić i danas bi našao prilično zanimljive teme da obradi i prikaže: počev od činjenice da su tokom poslednje decenije prošloga veka propala mnoga nekad dobro stojeća preduzeća da bi se uspostavio proces pretvaranja dojučerašnjih samoupravljača u akcionare novonastalih kompanija, među kojima bi možda mogao pronaći kako su prošli članovi Elita-kluba iz „Mister dolara”, sve do osnivača i vlasnika akcionarskog društva „Ilirija” u poslednjoj dovršenoj komediji „Pokojnik”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here