Boris Malagurski – Priča o pritiscima na Srbiju sa Zapada je fabrikovana

0
114

Srbija ne trpi nikakve pritiske ni po pitanju Rusije ni po pitanju Kosova i smatram da je Zapad odustao od te teme, njima je bitno da srpska vlast štiti njihove ekonomske i geostrateške interese izjavio je režiser Boris Malagurski.

Posle Vučićevog govora u UN pojedine sile ne mogu da istrpe činjenice koje je izneo i insistiranje na samostalnoj i nezavisnoj politici. Suočena s težinom problema na Kosovu i Metohiji i sve glasnijim zahtevima da uvede sankcije Rusiji, zbog čega smo u fokusu i Zapada i Istoka, Srbija trpi najveće pritiske od 1999. godine, kao i od 2008, kada je Zapad pokušao da primora Srbiju da prihvati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova. Kako gleda na pomenutu situaciju pitali smo Borisa Malagurskog.

Zapadni centri moći obrušili su se na Srbiju čim se srpska delegacija vratila iz Njujorka. Kao povod su iskoristili to što su u Njujorku ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov potpisali plan konsultacija za period 2023/24. Bez obzira na to što je reč o tehničkom planu, dokumentu koji nije pravno obavezujući i nisu ga donele vlade dve zemlje, usledile su oštre reakcije. Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon sporazum je nazvala „ozbiljnim skandalom” i poručila da „put u EU ne ide preko Moskve”, a izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je ovu vest kao „veliki udarac” za proces pridruživanja zapadnog Balkana. A američki „Vašington post” objavio je, očigledno unapred pripremljen tekst, odmah posle konferencije za medije ministra Selakovića, u kome kritikuje našeg šefa diplomatije zbog toga što je s Lavrovom potpisao suštinski nevažan birokratski sporazum o bilateralnoj i multilateralnoj saradnji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here