Darko Trifunović – Srbija se amaterski ponela prema migrantima

0
98

Kada su u pitanju migranti, Srbija je apsolutno pokazala da ne kontroliše situaciju jer nije donela set odgovarajućih zakona već se ponela amaterski rekao je direktor Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost Darko Trifunović.

Trilateralni ministarski sastanak Srbije, Austrije i Mađarske na temu efikasnog upravljanja procesima migracija održan je danas u Beogradu, u Palati Srbija. Sastanku je predsedavao ministar finansija Siniša Mali, a osim njega u delegaciji Srbije su bili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić. Šta je najvažnije kod upravljanja migracijama i  kakv stav Srbija treba da zauzme po pitanju iregularnih migranata pitali smo Darka Trifunovića, direktora Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost.

Srbija će, prema rečima ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, kao zemlja na tranzitnoj ruti, nastaviti da obezbeđuje adekvatne prihvatne centre za smeštaj migranata, kao i hranu i zdravstvenu negu za sve migrante na našoj teritoriji, u skladu sa najvišim standardima međunarodnog humanitarnog prava. Srbija će, prema rečima Selakovića, do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, kako ne bismo bili korišćeni kao ulazna zemlja za ilegalne migracije. Dodao je da se već u ovom trenutku razmatraju dodatne mere za prevenciju, odnosno sprečavanje ulaska lica iz trećih zemalja kod kojih postoji opasnost od ilegalnih migracija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here