Patrijarh srpski Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

0
79

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ustoličen je u manastiru Pećka patrijaršija. Ovaj čin se obavlja godinu i osam meseci nakon što je izabran za poglavara SPC i time je simbolično zaokružen proces ustoličenje novog patrijarha.

Patrijarh srpski Porfirije uveden je danas u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metohiji. Čin hirotonisanja održan je na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, a u sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji – mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha – panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, zatim žezal i svečanu odeždu. Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha. Nakon ustoličenja, patrijarh Porfirije u besedi je istakao da je program SPC i patrijarha „mir i samo mir“.

Porfirije je 46. patrijarh SPC, a za patrijarha je izabran na Saboru SPC održanom 18. februara 2021. godine. Patrijah Porfirije je primio dužnosti i prava na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu, neposredno po izboru, ali je običaj da se ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu crkvenih poglavara. Ustoličenju su prisustvovale vladike SPC i predstavnici Ruske pravoslavne crkve, Makedonske pravoslavne crkve, članovi porodice Karađorđević, politički predstavnici Srba sa Kosova, kao i veliki broj građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here