Aleksandar Vujović – Hrabar potez patrijarha da bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

0
44

Za sve Srbe u celini je važno to što je partijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji a posebno je važno za Srbe na Kosovu i Metohiji, to je hrabar potez patrijarha ako imamo na umu kakve prilike tamo vladaju izjavio je urednik Novog Standarda Aleksandar Vujović.

Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj Patrijaršiji. Do ustoličenja dolazi u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promeni svoj stav o Kosovu. Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je “referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine”. Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve. Na dan ustoličenja obeležava svoju slavu – Pokrov presvete Bogorodice. Koliko je, u svetlu trenutne situacije na Kosovu, značajno da srpski patrijarh bude ustoličen baš u Pećkoj Patrijaršiji pitali smo glavnog urednika Novog standarda Aleksandra Vujovića.

Porfirije je 46. patrijarh SPC, a za patrijarha je izabran na Saboru SPC održanom 18. februara 2021. godine. Patrijah Porfirije je primio dužnosti i prava na ustoličenju u Sabornoj crkvi u Beogradu, neposredno po izboru, ali je običaj da se ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu crkvenih poglavara. Ustoličenju su prisustvovale vladike SPC i predstavnici Ruske pravoslavne crkve, Makedonske pravoslavne crkve, članovi porodice Karađorđević, politički predstavnici Srba sa Kosova, kao i vojnici KFOR-a. Činu ustoličenja prisustvovao je veliki broj građana, a ispred je bio postavljen video bim kako bi moglo da se prati bogosluženje. Veliki broj vernika došao je iz svih krajeva Kosova, kao i iz centralne Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here