Đorđe Vukadinović – Na popisu je važna sloboda izjašnjavanja

0
111

Kada je u pitanju popis stanovništva i odgovor na pitanje o nacionalnosti politički analitičar Đorđe Vukadinović je rekao da bi svako trebao da se izjasni onako kako se oseća i dodao da je, u ovom slučaju, najvažnija sloboda izjašnjavanja.

Nedavni zahtev Vojvođanskog kluba da se na popisu stanovništva, omogući statistička obrada podataka iz koje će se „jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani” – kucanje je na otvorena vrata. Taj podatak će biti poznat, mada možda ne sasvim precizno. Vojvođani neće biti „prepoznati” kao posebna nacionalnost (niti nadnacionalnost, kako navodi ova nevladina organizacija), nego kao pripadnici jedne regije u Srbiji, kao na poslednjem popisu 2011, pa i onim ranije. Kako bi stanovnici Vojvodine trebalo da se izjasne pitali smo političkog analitičara Đorđa Vukadinovića.

U Republičkom zavodu za statistiku ističu da građani imaju mogućnost da se potpuno slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti i popisivač je dužan da odgovor ispitanika precizno unese u elektronski upitnik. „To znači da ako neko izjavi da je po nacionalnosti Vojvođanin, taj odgovor će popisivač uneti. U popisnom upitniku ne postoje ponuđeni odgovori, već je pitanje otvorenog tipa. U rezultatima popisa svi koji su umesto nacionalne pripadnosti naveli teritorijalnu pripadnost iskazani su zbirno, kao i u svim ranijim popisima – Izjasnili se u smislu regionalne pripadnosti. Tu su svrstani svi koji su naveli neki od odgovora – Zlatiborac, Nišlija, Zemunac, Vojvođanin, Beograđanin i tako dalje”, objašnjavaju u RZS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here