Uzgoj šipka – Kvalitet odličan, cena dobra, potražnja solidna

0
239

Iako je samonikla biljka, poslednjih godina radi se na kultivisanju i podizanju zasada šipka. Stručnjaci kažu da je za to neophodna dobra priprema zemljišta, oranje, tanjiranje, đubrenje. Sadi se tokom jeseni, a treća godina se smatra početkom pune rodnosti šipurka. Koliki će prinosi biti zavisi od toga kakva je bila nega u prethodne dve godine.

Šipak u našim krajevima raste kao samonikla, žbunasta biljka, možemo je naći gotovo svuda, po sunčanim ivicama šuma, na krčevinama, po živicama, među grmljem, uz ograde, međe i puteve, po pašnjacima nizijskog i brdskog područja. Dobro uspeva i opstaje i na kamenitoj podlozi, ali su plodovi znatno manji. Žbun može da izraste od dva do tri metra visine, koji samo u prvoj godini ima uspravne izbojke, a u narednim godinama se razgranava u mnogobrojne povijene i viseće grane. Čitav žbun je obrastao oštrim i nadole savijenim bodljama. Cvetovi su bledoružičaste ili gotovo bele boje i prijatnog su mirisa, a plodovi su jajastog oblika, kiselkasto-slatkastog ukusa, svetlocrvene boje i sadrže veliki broj tvrdih semenki. Plodovi se beru najčešće tokom septembra i oktobra, kada kao tvrdi dostižu najveći stepen zrelosti. Ova biljka sadrži veliku koncentraciju vitamina C ali i drugih brojnih vitamina i minerala, pa je od davnina poznata kao prirodan lek za brojne zdravstvene probleme, a veoma je cenjena u alternativnoj medicini. Najčešće se koristi za pravljenje džema, vina, likera, ulja od koštica, a uvek nas asocira i na ukusan i lekovit čaj koji se priprema od ploda sušenog na temperaturi do 50 stepeni Celzijusa, jer će samo tako zadržati prirodnu svetlocrvenu boju kao i lekovita svojstva.

Iako je samonikla biljka, poslednjih godina radi se na kultivisanju i podizanju zasada šipka. Stručnjaci kažu da je za to neophodna dobra priprema zemljišta, oranje, tanjiranje, đubrenje. Sadi se tokom jeseni na rastojanju tri puta 1,5 m, odnosno oko 2.200 biljaka po hektaru. Treća godina se smatra početkom pune rodnosti šipurka, a koliki će prinosi biti zavisi od toga kakva je bila nega u prethodne dve godine. Berba dugo traje, nije vremenski ograničena, rod je solidan, a kvalitet plodova odličan, potražnja je solidna, a ni cena nije zanemarljiva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here