Brnabić – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 1941. godine

0
71

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je danas u Kragujevcu državnu ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu 1941. godine, koji se od 2012. godine obeležava kao državni praznik.

Na današnji dan 1941. godine, Nemci su u Kragujevcu streljali oko 3.000 nedužnih civila, među kojima su bili đaci i nastavnici. Kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama vence su, pored premijerke, položili i učenici Prve kragujevačke gimnazije, potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i predsednica Ustavnog suda Snežana Marković.

Pre polaganja venaca na spomenik „V-3“ kragujevačke gimnazije održan je moleban u „Spomen-parku Kragujevački oktobar“ u Šumaricama. U znak sećanja na streljane đake i profesore u Drugom svetskom ratu održana je i tradicionalna manifestacija „Veliki školski čas“.

Polaganjem venaca i prisustvom „Velikom školskom času“ poštu nevino stradalim civilima odali su i ambasadori Nemačke Anke Konrad, Austrije Kristijan Ebner, Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko, Belorusije Valerij Briljov, Kazahstana Madi Atamkulov, Palestine Mohamed Nabhan i Slovačke Fedor Rosoha. Na manifestaciji su bili i visoki predstavnik Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, kao i predstavnici ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švedske i Crne Gore.

Na Velikom školskom času izvedena je poema “Zemlja” pesnika i dramskog pisca iz Novog Pazara Enesa Halilovića, u režiji Petra Stanojlovića, a nastupio je i hor učenika Prve i Druge kragujevačke gimnazije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here