Dragoslav Bokan – Odnosi države i crkve nikada ne mogu biti idealni

0
122

Odnosi države i crkve  nikada ne mogu biti idealni jer država gleda pragmatične interese, a crkva duhovni put, što se ponekad poklapa, ali često i ne, izjavio je predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan.

Predsednik SNSD Milorad Dodik, koji je na opštim izborima bio kandidat za predsednika Republike Srpske, bio je gost patrijarha Porfirija u rezidenciji SPC na Dedinju. Ova vest, međutim, nije javno objavljena, što se može dovesti u vezu sa informacijama da su odnosi Dodika i srpskih vlasti na čelu sa Aleksandrom Vučićem narušeni. Kako komentariše ovaj susret, ali i odnos Dodika i Vučića pitali smo predsednika Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslava Bokana.

Dodik i Porfirije su nakon ručka održali sastanak na kom su razgovarali o svim aktuelnim temama – od izbora u BiH do odnosa prema Rusiji… A upravo je odnos prema Rusiji razlog zahlađenja između Milorada Dodika i Aleksandra Vučića. Naime, od početka rata u Ukrajini predsednik Srbije izbegava da se opredeli i nastoji da u celoj priči Srbija zadrži neutralnu poziciju. S druge strane, Dodik otvoreno podržava predsednika Rusije Vladimira Putina. Upravo je Dodikova podrška Putinu bila povod za Vučićevu odluku da najpre napravi otklon od svog saradnika, a da potom i aktivno podrži njegove konkurente na nedavnim izborima u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here