Čedomir Stojković – Zelene površine se daju investitorima bliskim vlasti da podižu zgrade

0
182

Evropska arhitetktura gradova podrazumeva građenje i održavanje zelenih površina, rekao je advokat Čedomir Stojković naglasivši da smo mi u Srbiji u poslednjih deset godina svedoci brisanja zelenih površina jer se one daju tajkunima i investitorima bliskim vlasti, koji na njima podižu zgrade.

Nekoliko desetina aktivista je na Šodrošu pokušalo da spreči radnike kineske kompanije “CRBC” da postave ogradu oko budućeg gradilišta za novi most preko Dunava u Novom Sadu. Pripadnici interventne policije pogurali su aktiviste dublje u šumu nakon čega su radnici iz Kine nastavili radove na pripremi gradilišta. Desetoro ekoloških i stranačkih aktivista je privedeno i protiv njih je podneto ukupno 11 prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira, kao i dve krivične, zbog napada na službeno lice u vršenju dužnosti. Kako komentariše dešavanja na Šodrošu pitali smo advokata Čedomira Stojkovića.

Aktivisti „Šodroš survivor kampa“ održali su konferenciju za novinare ispred Skupštine Srbije, jer im, kako su rekli, nije dozvoljen ulazak u tu instituciju, gde je trebalo da se, u holu parlamenta, obrate javnosti na poziv opozicionih poslanika. Ispred Skupštine, pročitani su svi zahtevi građana okupljenih oko Šodroš kampa: zahtev da predstavnici kineske kompanije predstave javnosti dozvole za početak građevinskih radova na izgradnji mosta, kao i arhitektonski projekat mosta, da gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključem sa kompanijom, da Vojvodinašume i pokrajinske inspekcije utvrde da li je 11. juna seča belih topola na Šodrošu bila zakonita, kao i da se utvrde i kazne počinioci te seče, da Javno preduzeće Urbanizam predstavi dokument procene uticaja na životnu sredinu i da kompanija Milenijum tim javnosti pokaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here