Bosiljak u organskoj proizvodnji

0
69

Mnogima omiljeno začinsko bilje i jedan od ključnih dodataka u mediteranskoj kuhinji, bosiljak je bez sumnje lekovita biljka koja daje „šmek“ svakom jelu. Veliki broj ljubitelja začina se odlučuje za samostalni uzgoj ove biljke u saksiji, sadeći ga obično početkom maja meseca. Međutim, ova biljka karakterističnog mirisa i ukusa ima odličnu primenu i u sve rasprostranjenijoj grani poljoprivrede – organskoj proizvodnji.

Bosiljak je odlična biljka sused za brojne uzgajane kulture. Najpoznatija je svakako njegova kombinacija sa paprikom i paradajzom, a mnogi ne znaju da je dobar sused i zelenoj salati, plavom patlidžanu, krastavcu, vinovoj lozi. Evo razloga zašto bosiljak ostvaruje odličnu „saradnju“ sa paradajzom: paradajz stvara senku bosiljku čime se usporava njegovo cvetanje a samim tim duži je i rok berbe bosiljka. Sa druge strane bosiljak odbranjuje paradajz od vaši koje smanjuju prinose paradajza i umanjuju tržišnu vrednost njegovih plodova polaganjem jaja u iste. Stoga je spajanje ove dve biljke veoma isplativo. Bosiljak svoje susede čuva i od pepelnice, napornih komaraca i muva, ali i od tripsa koji pričinjava velike štete na biljkama, naročito paprici.

Bele mušice predstavljaju jednu od najznačajnijh ekonomskih štetočina u povrtnjacima. Razlog leži u tome što larve ali i imaga ove štetočine sišu biljne sokove čime se obustavlja napredovanje biljaka i to dovodi do slabljenja njihovog imuniteta. Osim toga one su prenosioci i biljnih virusa jer izlučuju mednu rosu. Najčešće napada krastavac, kupus, papriku, paradajz i umnogome može smanjiti njihove prinose. Tu na scenu nastupa bosiljak od kojeg se priprema prirodni preparat za efikasnu borbu protiv belih mušica. Recept: 10 litara vode ostaviti da proključa i nakon toga njome preliti kilogram sitno iseckanog svežeg bosiljka ili 200 grama osušenog. Čaj ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i upotrebiti za efikasnu zaštitu.

Bosiljak je i dobra medonosna biljka zbog svog dugog perioda cvetanja – od maja do avgusta. U tom periodu je izvor nektara i polena za pčele. U tome se ogleda još jedna važnost bosiljka za uzgojne kulture, privućiće oprašivače koji su neophodni za uspešnu proizvodnju različitih kultura.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here