Plate u avgustu se približile prosečnoj potrošačkoj korpi, ali je nisu stigle

0
36

Srpske zarade su u avgustu ostvarile realan rast uprkos upornom rastu potrošačkih cena, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prosečna bruto zarada u avgustu 2022. godine iznosila je 103.963 dinara, dok je prosečna neto zarada bila 75.282 dinara, što je povećanje za skoro tri odsto u odnosu na julsku platu. Rast bruto i neto zarada od početka godine do avgusta iznosio je 13,8 odsto nominalno, odnosno tri odsto realno, ako se uporedi sa istim periodom prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS). U odnosu na avgust 2021, prosečne bruto i neto zarade ove godine su nominalno veće za 16,5, a realno za 2,9 odsto. Polovina zaposlenih građana Srbije zaradila je do 57.911 dinara, koliko iznosi medijalna zarada za avgust.

Tradicionalno, građani beogradske opštine Vračar zaradili su najveće plate, koje su iznosile 127.503 dinara, a u stopu ih prate građani Novog Beograda. Velika razlika između velikih beogradskih opština i drugih gradova i opština ogleda se u podatku da je oko 40 opština zaradilo manje od jedne medijalne zarade, u poređenju sa Vračarom, gde je prosek preko dve. Najplaćeniji su bili programeri, sa platom većom od 246.000 dinara, a sledi oblast vazdušnog saobraćaja, sa platom oko 190.000 dinara.

Plate su se u avgustu malo približile prosečnoj potrošakoj korpi, koja je u julu iznosila 86.840 dinara, prema podacima Ministarstva trgovine, ali je još uvek ni blizu nisu sustigle. Podaci o potrošačkoj korpi za avgust još uvek nisu objavljeni. Ipak, treba imati u vidu da je inflacija u avgustu porasla 13,2 odsto sa 12, 8 odsto u julu, i to najviše zbog rasta cena hrane, doprinevši padu kupovne moći stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here