Anketa – Da li nas je istorija nečemu naučila?

0
84

Da li nas je istorija nečemu naučila i da li smo izvukli pouke ili ponavljamo greške pitali smo Zrenjanince u anketi koja sledi.

 Istorija je društvena i humanistička nauka koja istražuje i proučava prošlost ljudskog društva. Dobila je naziv po grčkoj reči historía, što znači „znanje stečeno slušanjem i raspitivanjem”. Grci su kasnije taj pojam proširili na poznavanje prošlih događaja, a zatim i na izlaganje zbivanja iz prošlosti. Zadatak istorije kao nauke jeste da na osnovu pouzdanih dokaza, do kojih se dolazi proučavanjem istorijskih izvora, tačno opiše i objasni razvoj ljudskog društva u prošlosti. Ona treba da odgovori na pitanja šta se dogodilo, gde, kada, kako i zašto, da uoči uzroke i posledice nekog događaja ili pojave. Čemu nas je istorija naučila saznaćete od Zrenjaninaca u anketi koja sledi.

Odavno, još iz daleke prošlosti, postoji izreka da je istorija učiteljica života. Učenici se u 5. razredu osnovne škole susreću sa istorijom kao školskim predmetom. Koliko god neki vole istoriju, a neki ne, njena je važnost u tome što pomoću njeniha proučavanja možemo da naučimo koje su razlike u današnjem načinu života i nekadašnjim načinima, tj. koliko smo i jesmo li napredovali, a to nam pomaže da shvatimo sadašnjost i pokušamo izgraditi budućnost. Važno je i shvatanje uzroka i posledica- zašto se nešto dogodilo i šta se dogodilo nakon toga… ali čovjek upoznaje i samog sebe učeći o svojem narodu, običajima i tradiciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here