Ivan Pajović o ekonomskoj krizi u Velikoj Britaniji

0
115

Velika Britanija će se veoma teško izvući iz ekonomske krize u koju je zapala tokom kratkog mandata Liz Tras izjavio je doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović.

Čovek koji je bio ministar finansija dve i po godine i koji je podneo ostavku kako bi oborio vladu Borisa Džonsona, sada se našao pred nezavidnim zadatkom da podigne posrnulu naciju nakon katastrofalnog mandata Liz Tras. To će uraditi, kako se pretpostavlja, tako što će primeniti ekonomski plan koji je izneo tokom svoje neuspele kandidature početkom godine. Sunak je kritikovao njene planove o smanjenju poreza i finansiranju svakodnevne potrošnje zajmovima, govoreći da će to izazvati ekonomski haos. Ispostavilo se da je bio u pravu kada je vlada Liz Tras implementirala planove o “mini-budžetu” što je srušilo funtu na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija i oborilo vrednost obveznica,  izazvalo porast troškova kredita i dovelo penzione fondove na ivicu likvidnosti. Da li će se i kako Velika Britaniju izvući iz ekonomske krize u koju je zapala tokom kratkog mandata Liz Tras pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Međunarodna reputacija Britanije bila je narušena i pre dolaska Liz Tras čemu su doprineli konstantni skandali koji su na kraju naterali Borisa Džonsona da se povuče sa mesta premijera. Posle Bregzita, svetski lideri nisu mnogo pozitivno gledali na Ujedinjeno Kraljevstvo. To, ipak ne znači da je Britanija irelevantna na međunarodnoj sceni. Podrška Londona Kijevu, donela je Britaniji, a naročito Džonsonu, pohvale zapadnih lidera. Sunakov dolazak na vlast može se direktno nadovezati na haos od prethodnih meseci. On važi za pouzdanu osobu i tokom pandemije zaslužio je priznanje zbog vođenja ekonomije, podrške preduzećima i građanima u tom periodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here