Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu Petku

0
43

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena.

27 oktobra, praznuje se Prepodobna mati Paraskeva, u srpskom narodu poznatija kao Sveta Petka. Deo moštiju ove svetiteljke srpskog porekla čuva se u Beogradu u crkvi Ružici i kapeli Svete Petke na Kalemegdanu. Praznik posvećen Svetoj Petki u crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom i kada padne u sredu ili petak, obavezno se posti.

Sveta Petka je hrišćanski praznik i krsna slava mnogih vernika. Postoje mnogi običaji i verovanja koji su povezani sa ovim praznikom. Svetu Petku mnogi smatraju za zaštitnicu, a veruje se da posebno štiti i pomaže ženama, deci i starim osobama. Vernici joj se obraćaju molitvom, posebno žene, kako bi im pomogla u životnim nevoljama.

Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori i veruje se da je voda sa tih izvora lekovita i da podstiče isceljenje. Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške. Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbegavaju se teški kućni poslovi. Na praznik Svete Petke žene ne šiju i ne peru veš. U kuhinji se može pripremati jelo, ali vernice ne mese hleb na ovaj dan.

U domovima vernika, veče uoči Svete Petke, posle jela se svi prekrste tri puta, a domaćin očita molitvu svetiteljki. Posle molitve, porodica odlazi na spavanje. Glava se uvek tokom spavanja okreće ka istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu. Gde ima dece, soba se okadi tamjanom, da se deca ne bi u snu plašila.

Prema verovanju, snovi koji se te noći sanjaju biće proročki. Narod kaže da devojke treba da sačuvaju mrvice kad pojedu parče hleba namenjenog Svetoj Petki. U snu će zatim videti svoju sudbinu i budućeg muža u snu.

Mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njemu cele godine vladali sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila sreća.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here