Mirović u Žitištu – Obnova Etnografskog muzeja Rumuna u Torku

0
22

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je danas opštinu Žitište gde je prisustvovao potpisivanju ugovora o obnovi Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, a obišao je i radove na rehabilitaciji kolovoza u Banatskom Karađorđevu.

„Rekonstrukcija Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, u opštini Žitište, koju  će sa 119 miliona dinara finansirati Pokrajinska vlada, počeće u narednih nekoliko nedelja“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon potpisivanja ugovora o obnovi objekta značajnog za  očuvanje i promociju tradicije i kulture rumunske nacionalne manjine. Predsednik Mirović rekao je da je izgradnja ovog muzeja važan posao, koji će omogućiti da se u okviru etnografske zbirke još jednom podseti na tradiciju rumunske nacionalne manjine u Vojvodini.

Zamenica ambasadora Rumunije Anka Popa zahvalila je Pokrajinskoj vladi i Opštini Žitište na pomoći u realizaciji projekta važnog za očuvanje i promociju tradicije i kulture Rumuna na ovim prostorima. Projektom je predviđeno da zgrada Muzeja dobije galerijski prostor za stalnu postavku, prostor za čuvanje i istraživanje arhivske građe, memorijalnu biblioteku, multimedijalnu salu, prostor za umetničke kolonije, zavičajni klub narodne umetnosti, konzervatorsku laboratoriju, štampariju, kao i administrativne i pomoćne prostorije. Pored Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, ovaj objekat će za obavljanje svojih delatnosti koristiti i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas i radove na rehabilitaciji kolovoza u Banatskom Karađorđevu. Reč je o radovima koji se izvode u okviru projekta obnove kolovoza u 12 ulica u osam naseljenih mesta – Banatskom Karađorđevu, Međi, Srpskom Itebeju, Novom Itebeju, Žitištu, Tordi, Banatskom Višnjićevu i Ravnom Topolovcu, ukupne dužine 5.300 metara. Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine izdvojila ukupno 120 miliona dinara za realizaciju ovog projekta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here