Iran je odbacio svetske vrednosti i od jedne prosvećene muslimanske zemlje postao je džamahirija koja je porobila svoj narod, rekao je advokat Čedomir Stojković naglasivši da Srbija od takve države mora da se distancira.

Kanada je bila domaćin online sastanka ministarki spoljnih poslova iz čitavog sveta na kojem se razgovaralo o trenutnim nemirima u Iranu, izazvanim smrću mlade žene koja je bila u policijskom pritvoru zbog „nepropisnog“ nošenja hidžaba. Kanadska ministarka inostranih poslova je, kada je najavljivala sastanak, rekla da je to prilika da se ministri čuju „direktno“ sa ženama iranskog porekla i razgovaraju o „teškom stanju“ ženskih i ljudskih prava u Iranu usred tekućih protesta. Kako komentariše dešavanja u Iranu pitali smo advokata Čedomira Stojkovića.

Kanada je uvela sankcije Iranu kao odgovor na akcije vlasti te zemlje koje krše ljudska prava, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje. Nova lista sankcija podrazumeva tri entiteta i 17 ljudi, uključujući dugogodišnjeg iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa. „Postupci iranskog režima govore sami za sebe – svet je godinama posmatrao kako on sledi svoju agendu nasilja, straha i propagande“ – rekla je ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Žoli. Ona je dodala da će Kanada nastaviti da brani ljudska prava. „Mi ćemo i nadalje biti solidarni sa iranskim narodom, uključujući žene i omladinu, koji se hrabro bore za budućnost u kojoj će se njihova ljudska prava u potpunosti poštovati“ – navela je Žoli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here