Marko Jeremić – Izveštaj Evropske komisije neće doprineti boljem stanju u medijima

0
211

Komentarišući izveštaj Evropske komisije koji se odnosi na sufinansiranje javnim sredstvima štampanih medija koji su najviše kršili etički novinarski kodeks, novinar i politikolog Marko Jeremić je rekao da ne misli da će taj izveštaj doprineti boljem stanju u medijima a rezultate ćemo tek videti.

U Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode izražavanja, a razlozi za zabrinutost su i dalje verbalni i fizički napadi na novinare i sve veće kašnjenje u sprovođenju medijske strategije, ocenila je Evropska komisija u novom izveštaju o napretku Srbije na evropskom putu. Evropska komisija u izveštaju navodi i da se u Srbiji, posebno na lokalnom nivou, nastavlja sufinansiranje javnim sredstvima štampanih medija koji su najviše kršil etički novinarski kodeks, uključujući i one koji su zbog toga osuđeni. Kako komentariše ovaj deo izveštaja Evropske komisije pitali smo novinara Marka Jeremića.

Evropska komisija primećuje i da u Srbiji nesigurnost radnog mesta novinara i urednička atmosfera favorizuju „tabloidne sadržaje“. Konstatuje se da je REM doneo odluku da istim televizijskim kanalima kao i u prethodnom periodu dodeli nacionalne frekvencijE, iako su te televizije “i u prethodnom periodu dobijale opomene od REM-a zbog kršenja svojih zakonskih obaveza”. Evropska komisija poziva najviše državne zvaničnike u Srbija da se uzdrže od etiketiranja ili verbalnih napada na novinare. Preporučeno je i da bi trebalo da se sve pretnje i verbalno nasilje nad novinaraima prati i da okrivljeni budu krivično gonjeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here