Mila Alečković – Pitanje je kakva je sudbina EU i UN

0
328

Stvari koje moraju da se reše između Kosova i Srbije ne mogu da se reše trampom, izjavila je klinički psiholog i antropološki psihijatar prof. dr Mila Alečković komentarišući izjavu Milana St. Protića da bi prijem Kosova u UN doveo do prijema Srbije u EU. Ona je naglasila da je pitanje i kakva je sudbina i Evropske Unije i Ujedinjenih nacija.

Jedina slamka spasa za Srbiju i srpski narod je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, a da Srbija istog trenutka postane članica Evropske unije, rekao je istoričar, diplomata i pisac Milan St. Protić. “Sutra bih se pogodio i pokušao da izdejstvujem stolicu u UN za Kosovo u zamenu za punopravno članstvo Srbije u EU istovremeno. I onda bih to predložio narodu i pokušao da ih ubedim da je to jedini način da se iz ove tragične pozicije u kojoj smo izvučemo, a na njima je da odluče, da stave prst na čelo i da se jednom uozbilje i da se manu tog blesavljenja sa jugoslovenstvom, titoizmom, komunizmom, nesvrstanima”, rekao je Protić. Kako komentariše ovu Protićevu izjavu i da li Srbija treba da pristane na Kosovo u UN u zamenu za članstvo u EU pitali smo prof. dr Milu Alečković, kliničkog psihologa i antropološkog psihijatra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može dozvoliti da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, kako su to predložile Nemačka i Francuska, i da će to imati posledice. Dodao je da Srbija ne bi bila “dodano ponižavana i primoravana da formalno prizna Kosovo”, ali bi nereagovanjem dala tihi signal da je saglasna. Kako je rekao, to je za Srbiju neprihvatljivo ali je i dodao da je neodgovorno i neozbiljno baciti francusko-nemački predlog kroz prozor. “Ne mogu da govorim o detaljima tog papira, ali suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne instucije, uključujući UN, a Srbija bi za to dobila brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist”, rekao je Vučić. On je istakao da je za Srbiju i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here