Dačić – Jačanje saradnje Srbije i Kine

0
30

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas na otvaranju Druge konferencije „Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine” da je uveren u to da će Srbija i Narodna Republika Kina jačati saradnju u svim aspektima, a naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, na otvaranju Druge konferencije „Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine”, izrazio zahvalnost Kini na značajnoj podršci koju nam pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta, dodajući da Srbija uzvraća u zaštiti njihovih interesa kada je reč o politici jedne Kine.

Dačić je dodao da inicijativu „Jedan pojas, jedan put” vidi kao noseći model saradnje dveju zemalja, navodeći da je Srbija među prvim zemljama prepoznala korist tog projekta i jedna je od najaktivnijih i želi da nastavi da jača saradnju sa Kinom kao pouzdanim partnerom i jednim od najuticajnijih faktora u današnjem svetu.

Specijalna izaslanica zamenika ministra spoljnih poslova Kine Đa Li, koja se obratila putem video-linka, rekla je da su na 20. kongresu Komunističke partije Kine predstavljeni planovi za dalji razvoj te zemlje i potvrđen je kontinuitet kineske spoljne politike. Kina ne odustaje od miroljubivog napretka, a jedina je zemlja stalna članica UN koja se zaklela da neće upotrebiti prva nuklearno naoružanje. Unapređivaćemo svetski mir, rešeni smo da sprovodimo miroljubivu spoljnu politiku i radićemo na produbljivanju globalnog partnerstva, naglasila je ona. Kina je rešena da čuva suverenitet i bezbednost zemlje i nikada neće svoje probleme prebacivati drugome, ukazala je Đa Li i  izrazila nadu da će druge države zakoračiti putem mira. Inicijativa „Jedan pojas, jedan put” pozdravljena je od strane međunarodne zajednice. Kineska strana je potpisala dokument o saradnji sa 149 država i 32 organizacije i osnovala je Azijsku banku za infrastrukturne investicije. Već je pokrenut veliki broj projekata, a među njima i izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta, podsetila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here