Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, Vojska Srbije u stanju pripravnosti i podignut je nivo borbene gotovosti, zbog situacije na Kosovu.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je Srbija ozbiljna država i da zato nikom ne treba da se igra „ratnih igara“. Poručio je da je vojska spremna da izvrši svaki nalog Vučića, koji joj je glavnokomandujući, štiteći sve građane Srbije, uključujući i Srbe na Kosovu, i da „u to niko ne treba da sumnja“ „Srbija je za dijalog. Bolje je hiljadu dana pregovarati, nego jedan dan biti u tranšeji ili rovu“, ocenio je ministar odbrane. „Ne spremamo se za rat, ali ne smemo da budemo nepripremljeni“, rekao je Vučević i dodao da niko ne želi sukobe s Prištinom. Povodom navoda da je Kosovska policija uručila noćas prvu opomenu za vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih registarskih tablica na RKS tablice, Vučević je rekao da ne može da veruje da zemlje Kvinte nemaju uticaj na kosovskog premiijera Aljbina Kurtija i administraciju u Prištini. On je upozorio da kad Srbija priča o miru i stabilnosti, to ne znači da je slaba ili kukavica, jer je njena vojska mnogostruko jača nego što je bila, ali da postupa po nalogu državnog vrha i predsednika.

Takođe je rekao da Srbija mora da radi na naoružanju, većoj popunjenosti i popularizaciji vojske. On je dodao da će se resorno ministarstvo zalagati da vojna lica i njihove porodice imaju olakšice pri zapošljavanju ili podizanju kredita. „Hoćemo da stimulišemo ljude da budu u sistemu odbrane i radimo sa ministrom finansija Sinišom Malim oko budžeta za 2023. godinu“, kazao je Vučević. Kada je reč o služenju vojnog roka, on je rekao da je to tema o kojoj mora „ozbiljno“ da se razgovara, jer Srbija mora da ima obučene ljude za svaku situaciju. „Imamo 12 generacija koje nisu služile vojni rok, ne znaju uniformu da obuku, ni pušku da drže. Da bismo bili pripremljeni za sve scenarije, treba nam organizovan i spreman narod“, objasnio je ministar.