Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Ukrajine Nj. E. Volodimirom Tolkačom i izrazio zahvalnost na principijelnom stavu po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić je na sastanku sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom naglasio da se Srbija dosledno zalaže za poštovanje međunarodnog javnog prava i puno uvažavanje načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN. „Zahvaljujemo vašoj zemlji na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Nažalost, znamo da postoje i oni koji se za principe međunarodnog prava zauzimaju na rečima, ali ih otvoreno krše na primeru KiM“, poručio je predsednik Skupštine. Informisao je ambasadora Tolkača o teškoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, pritiscima i teroru sa kojim se suočava naš narod. „Priština ponovo jednostranim i opasnim potezima pokušava da ugrozi mir i ponovo zvanični Beograd, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, pokušava da taj mir sačuva za sve. Dodatno, Priština je sada u otvorenoj kampanji za članstvo u Savetu Evrope, i na osnovu toga ko je podržava, jasno se vidi ko je spreman da ponovo otvoreno krši principe međunarodnog javnog prava“, rekao je Orlić.

Ambasador Tolkač je potvrdio da se stav Ukrajine po pitanju KiM neće menjati i zahvalio Srbiji na podršci u teškim trenucima i brizi za izbegli narod. „Naše dve zemlje su na teškom zadatku odbrane principa međunarodnog javnog prava. Svesni smo da situacija na KiM nije laka i nastavićemo da pružamo snažnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu vaše zemlje. Principi moraju da važe jednako za sve i kao što srpski zvaničnici ističu, kada branimo svoj integritet, time ga čuvamo i za druge“, poručio je Tolkač. Orlić je izrazio spremnost Republike Srbije da nastavi da pruža svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu, u šta se ambasador lično uverio tokom zajedničke posete sa predsednikom Srbije Vranju, kada je istakao da je za decu, kao i za odrasle izbegle iz Ukrajine, Srbija obezbedila sve neophodne uslove za život.