Vučić sa delegacijom MMF-a – Stroža monetarna i fiskalna politika

0
35

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članovima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojima je razgovarao o fiskalnoj, monetarnoj i energetskoj stabilnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi delegacije Međunarodnog monetarnog fonda su konstatovali da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala dobar rast BDP od 4,1%, ali da se do kraja godine može očekivati usporavanje realnog rasta na 3%, zbog krize u Ukrajini, koja je izazvala ekonomski problem na globalnom nivou. S tim u vezi, predstavnici MMF insistirali su na strožijoj monetarnoj i fiskalnoj politici i u skladu sa tim predložili adekvatne mere. Predsednik Vučić je zahvalio na predlozima i ukazao na to da je Republika Srbija od početka fiskalne konsolidacije 2014. godine, uvek poštovala preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i imala aktivan aranžman sa ovom institucijom.

Tokom susreta, sagovornici su razgovarali i o energetskoj bezbednosti. Tim povodom predsednik Vučić je naglasio da je osnovni cilj razvijanje investicionog plana za energetski sektor sa projektima kao što je izgradnja novih gasnih interkonektora, koji će poboljšati energetsku sigurnost i stabilizovati proizvodnju električne energije. Ovaj plan će biti predstavljen u ažuriranoj Strategiji razvoja energetike Republike Srbije, koji će uključivati projekcije do 2050. godine. Govoreći o reformi državnih i javnih preduzeća, predsednik Vučić je rekao da je u pripremi poseban zakon kojim se reguliše status javnih preduzeća u Republici Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here