Aleksandar Vujović – Da li Srbija može da se odupre pritiscima da uvede sankcije Rusiji?

0
66

U Srbiji je oko 80% građana protiv uvođenja sankcija Rusiji i postavlja se pitanje zbog čega nas neko primorava da to učinimo izjavio je glavni urednik Novog Standarda Aleksandar Vujović i dodao da je veliko pitanje da li je Srbija dovoljno moćna da se odupre potezu koji definitivno ide protiv naših interesa.

Bivša ministaraka za evropske integracije Jadranka Joksimović je uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, navela da je svesna koliko je neuvođenje sankcija promenilo imidž Srbije u svetu i da je svesna da nas to mnogo košta, ali da bi koštalo „ne vladu nego državu“ i kad se ne bi slušalo šta građani misle. Taj stav je ponovila i premijerka Ana Brnabić, rekavši da ostaje pri stavu da sankcije Rusiji nisu u najboljem nacionalnom interesu Srbije. Takođe, nisu nešto što naš narod podržava, jer je bio predmet sankcija i znamo koliko ljudi trpe – rekla je Brnabić. Da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji te koje bi bile posledice njihovog uvođenja odnosno neuvođenja pitali smo glavnog urednika Novog standarda Aleksandra Vujovića.

Tokom osam meseci rata u Ukrajini, Evropska unija uvela je osam paketa sankcija Rusiji i firmama i pojedincima bliskim predsedniku Vladimiru Putinu. U Srbiji su u međuvremenu održani izbori i izabrana nova Vlada. Premijerka Ana Brnabić u ekspozeu nije iznela stav o uvođenju sankcija Moskvi, ali su to pitanje pomenuli svi koji su proteklih pola godine dolazili u Beograd, a bilo ih je i sa Zapada i sa Istoka. Srbija je uz Belorusiju jedina zemlja u Evropi koja se nije priključila slojevitim sankcijama Moskvi, a pritisak Brisela i Vašingtona da to učini odavno se ne skriva iza protokolarnih saopštenja i diplomatskih uglađenosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here