Cvijetin Milivojević – Vesti o dešavanja u Ukrajini treba uzeti sa rezervom

0
110

Posredstvom Ukrajine ratuju Rusija i NATO i sve informacije koje stižu sa ratišta trebalo bi uzeti sa rezervom jer je istina uvek negde između izjavio je politikolog Cvijetin Milivojević.

Pozivajući se na izvore iz NATO-a, britanski Tajms je početkom oktobra izvestio da se Rusija sprema da testira nuklearno oružje u Crnom moru. Na internetu se pojavio snimak na kome se vidi kako ruski vojni voz kreće ka ukrajinskoj granici. Navodno, ovaj teretni voz je povezan sa 12. glavnom upravom Ministarstva odbrane Rusije, koja je odgovorna za nuklearni arsenal zemlje. Da li je Vladimir Putin zaista spreman na ovaj korak i šta bi za njega mogla da bude „crvena linija“ pitali smo politikologa Cvijetina Milivojevića.

Rusija pokazuje Ukrajini i Zapadu da je vojno sposobna i možda spremna da upotrebi nuklearno oružje. U ovom trenutku ono služi prvenstveno kao sredstvo odvraćanja. Namera je da signalizira Ukrajini da ne nastavlja ofanzivu i da Zapad više ne treba da podržava Ukrajinu oružjem. Ako te pretnje ne zaustave ukrajinsku kontraofanzivu, Putin bi mogao da pređe na sledeću fazu i pošalje radikalniju poruku. „Rusija bi mogla da testira taktičko nuklearno oružje iznad Crnog mora ili na Kamčatki”, smatra Gerhard Mangot, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Inzbruku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here