Ivan Pajović – Ne verovati državnoj statistici

0
44

Statistici koja dolazi iz zvaničnih državnih organa ne treba verovati jer je nameštena rekao je doktor ekonomskih nauka Ivan Pajović i dodao da je narodu dovoljno da uđe u prvi supermarket i pogleda šta se dešava sa cenama u poslednjih mesec dana i da to stanje uporedi sa svojim zaradama.

U svim gradovima i opštinama na jugu Srbije, osim Trgovišta su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, avgustovske neto zarade veće od julskih, dok prosečne plate u prvih osam meseci, u odnosu na prošlu godinu, beleže rast u svim mestima. Avgustovske zarade u gradovima i opštinama na jugu Srbije veće su za dva do tri procenta u odnosu na julske, a najveći skok plata od 11,5 odsto zabeležen je u Pirotu. Stanovnici tog grada zaradili su u proseku 73.190 dinara i pretekli Nišlije čije su avgustovske neto plate iznosile 72.291 dinar. Zvanična statistika govori da su na jugu Srbije najplaćeniji i dalje stanovnici niške gradske opštine Medijana, jer su njihove prosečne plate iznosile 81.761 dinar. Da li ova statistika može da raduje ili ipak ne pitali smo doktora ekonomskih nauka Ivana Pajovića.

Najniža primanja, u proseku 50.413 dinara, imali su žitelji Bojnika, a na samom dnu lestvice primanja su još i žitelji Preševa s prosečnom zaradom od 51.316 dinara, Ražnja sa 52.680 dinara i Blaca sa 52.964 dinara. Najplaćeniji u Srbiji su stanovnici beogradskih opština Vračar, Stari Grad i Novi Beograd. Zarade bez poreza i doprinosa iznosile su u Vračaru 127.503 dinara, u Starom Gradu 126.226 dinara, a u Novom Beogradu 123.036 dinara. Prosečne zarade u Srbiji u avgustu bile su 75.282 dinara, što je tri odsto više od zarada u julu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here