Džon Bosnić – Siromašni su na najvećem udaru poskupljenja

0
140

Siromašni su na najvećem udaru poskupljenja jer svoje plate troše na hranu, gorivo i grejanje, a to su stavke u kućnom budžetu koje su najviše poskupele, izjavio je novinar i politički konsultant Džon Bosnić i dodao da uređene države dižu životni standard te kategorije građana, a da u Srbiji to, nažalost, nije slučaj.

Iako podaci Svetske banke pokazuju da stopa siromaštva u Srbiji opada, upozoravaju da bi broj siromašnih 2023. zbog poskupljenja hrane i energenata na Zapadnom Balkanu mogao znatno porasti. Međugodišnja inflacija od 14 posto u Srbiji – osobito pogađa najsiromašnije građane. U Srbiji je porastao i broj ljudi koji robu i hranu prodaju i kupuju na ulicama. Kako komentariše pomenute činjenice i da li su siromašni građani najviše na udaru poskupljenja pitali smo novinara Džona Bosnića?

Godišnja inflacija u Srbiji je u septembru iznosila 14 odsto, sa tim što su cene hrane povećane za 21 odsto, a deset odsto najsiromašnijih građana više od polovine primanja izdvaja upravo za hranu”, rekla je programska direktorka Centra za socijalnu politiku Gordana Matković, koja je bila ministarka za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u vladi Zorana Đinđića. Kako je dodala, ako “primanja nisu skočila u odnosu na 2019, a nisu, jasno je da sada ostaju s još manje sredstava za preživljavanje, a njihova situacija će se izvesno pogoršati kada u narednom periodu skoče cene energenata”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here