Obeležen 17. novembar, Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Prvom svetskom ratu

0
75

Polaganjem venaca na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu na glavnom gradskom trgu u Zrenjaninu obeležen je 17. novembar, Dan oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu.

17. novembar, Dan oslobođenja grada Zrenjanina u Prvom svetskom ratu obeležen je u  prepodnevnim časovima polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz perioda Prvog svetskog rata, a centralna svečanost održana je ispred spomenika kralju Petru Prvom oslobodiocu na Trgu slobode. Vence su položili predstavnici grada Zrenjanina, delegacija Vojske Srbije, Garnizona u Zrenjaninu i Komande Banatske brigade, predstavnici Srednjobanatskog okruga, udruženja, organizacija i političkih partija. Događaj su upotpunili i članovi dečjeg hora koji su otpevali pesmu ,,Ovo je Srbija’’.

Nakon polaganja venaca u Baroknoj sali Gradske kuće promovisana je knjiga “Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918”, u izdanju Muzeja Vojvodine i Istorijskog arhiva grada Zrenjanina, kao deo edicije “Prisajedinjenje 1918.”

Obeležavanje Praznika grada završeno je u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, pozorišnom predstavom “Slavne srpske vojvode”, reditelja Boška Puletića i u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here