Svetski dan prevremeno rođene dece – Svake godine se pre vremena rodi 15 miliona beba

0
128

Statistički podaci pokazuju da se u svetu svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, što je 10 odsto ukupnog broja rođene dece, dok u Srbiji ta brojka iznosi 4.000. U svetu i Srbiji danas, 17.novembra, obeležava se Svetski dan prevremeno rođene dece.

Kako saopštava Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“, oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje. Procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 posto, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti. Oko 61 odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, dok čak 68,7 odsto kaže da im nije bila dostupna – pokazali su rezultati upitnika na koji je povodom nedavno održane „Konferencije Ujedinjeni za Male Divove“, odgovorilo preko 500 roditelja aktivnih u FaceBook grupi Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“. Takođe, rezultati upitnika pokazali su da 58,6 odsto roditelja nije bilo zadovoljno načinom na koji su dobijali informacije o zdravstvenom stanju bebe.

Povodom Svetskog dana prevremeno rođene dece, Udruženje “Mali Div” trenutno sprovodi kampanju “MALI DIVOVI VODE VELIKE BITKE”, koja podrazumeva podizanje svesti o izazovima s kojim se suočavaju prevremeno rođena deca i njihovi roditelji. Svetski dan prevremeno rođene dece, tradicionalno će biti proslavljen i na Institutu za neonatologiju u Beogradu i osvetljavanjem upravnih zgrada i drugih spomen obeležja u gradovima širom Srbije ljubičastom bojom. S tim što će ove godine zbog štednje električne energije ljubičasto osvetljenje biti simbolično. Porođaj pre navršene 37. nedelje trudnoće satra se prevremenim, a nega tako rođenih beba je posebna i one svoje prve mesece uglavnom provode u inkubatorima. Dodatna nega često je neophodna i u njihovom kasnijem razvoju, budući da se kod prevremeno rođene dece često javljaju i različite razvojne teškoće. Rođenje deteta pre termina nije situacija u kojoj se beba rodi malo ranije, pa se ona stavlja u inkubator, već se takve bebe suočavaju sa ozbiljnim zdravstvenim izazovima, od kojih neki ostavljaju trajne posledice, a jedan procenat beba ne uspe da preživi. Iz ugla roditelja i porodice prevremeno rođenih beba, jedan dan ne znači mnogo jer su njihovi izazovi mnogo veći od toga, ali se osvetljavanjem gradova skreće pažnja na ovu temu, jer sve dok se o nečemu ne govori, to kao i da ne postoji, a postoji i te kako jer je procenat prevremeno rođenih beba veliki.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here