Goran Šarić – Ko odlučuje u dijalogu Beograda i Prištine

0
39

Odgovarajući na pitanje kakva bi bila uloga EU u dogovoru Srbije i Kosova, istoričar i teolog Goran Šarić je rekao da nije bitno šta pričaju Nemačka, Francuska i Brisel već šta kaže Amerika jer je Amerika i izazvala krizu ’91.

Sjedinjene Države izrazile su nadu da će Kosovo i Srbija doći do dogovora uz posredovanje Evropske unije – uoči susreta njihovih zvaničnika kojima je upućen poziv za sastanak u Briselu.“Nadamo se da će dve strane postići dogovor uz podršku sprecijalnog predstavnika Evropske unije”, saopštio je Stejt department na upit povodom poziva za razgovore upućenim premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću – kako bi se stišale napetosti na severu Kosova. Kakva bi bila uloga EU u pomenutom dogovoru pitali smo istoričara i teologa Gorana Šarića.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na poziv Evropske unije trebalo bi da predstavlja pronalaženje rešenja za izlaz iz jedne od najtežih situacija od 2013. godine, saopštio je portparol Unije Peter Stano. Stano je u Briselu rekao da, kada je reč o eksalaciji situacije između Srbije i Kosova, EU nastavlja sa posredničkom ulogom u pregovorima, i da se EU raduje “evropskom ponašanju koje vodi evropskom rešenju”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here