U nedelju, 20. novembra, obeležen je Svetski dan sećanja na žrtve saobaćajnih nezgoda. Prema podacima Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije na putevima u našoj zemlji godišnje 500 osoba izgubi život, a više od 3000 bude povređeno.

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda se tradicionalno obeležava svake treće nedelje u mesecu novembru. Cilj ovog dana je da se skrene pažnja na broj žrtava saobraćajnih nesreća, kao i da se osnaže napori za mere prevencije velikog broja smrtnih ishoda. Od usvajanja Svetskog dana sećanja na žrtve drumskog saobraćaja, shodno rezoluciji Generalne skupštine, obeležavanje se proširilo na sve veći broj zemalja na svim kontinentima.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije Slaviša Lakićević saopštio je da na putevima u našoj zemlji godišnje 500 osoba izgubi život, a više od 3.000 bude povređeno. Lakićević je na konferenciji povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda rekao da nas ovi podaci upozoravaju na to da bezbednost u saobraćaju nikome nije zagarantovana, već da svako mora dati svoj doprinos tome tako što će poštovati propise i odgovorno se ponašati u saobraćaju.

Na putevima u Srbiji beleži se povećanje broja stradalih u saobraćajnim udesima, naglasio je on i dodao da smo i dalje kao društvo skloni da potcenjujemo opasnosti i rizike učestvovanja u saobraćaju i da svoju bezbednost smatramo zagarantovanom. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije će i u narednom periodu uložiti maksimalne napore da se smanji stradanje na našim putevima. Bićemo prisutni na deonicama gde se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode, poručio je načelnik. Prema njegovim rečima, MUP će, osim represivno, nastaviti da deluje i preventivno kako bi uticao na sve faktore koji ugrožavaju bezbednost saobraćaja.

Više od polovine svih smrtnih slučajeva u drumskom saobraćaju čine ranjivi učesnici u saobraćaju: pešaci, biciklisti i motociklisti. Pešaci, biciklisti i vozači motorizovanih dvotočkaša i trotočkaša i njihovi putnici zajednički su poznati kao „ranjivi učesnici u saobraćaju“ i čine polovinu svih smrtnih slučajeva u drumskom saobraćaju širom sveta. Veći udeo ranjivih učesnika u saobraćaju umire u zemljama sa niskim prihodima nego u zemljama sa visokim prihodima.