Aktivisti Kreni-promeni predali žalbu Ustavnom sudu – Skupština ćuti o narodnoj inicijativi

0
74

Inicijativa Kreni-promeni nastavila je svoju institucionalnu borbu za zabranu eksploatacije litijuma i bora, predajući danas Ustavnom sudu Srbije ustavnu žalbu zbog toga što je Narodna skupština probila rok da se izjasni o narodnoj inicijativi. Narodnu inicijativu, kojom se traži da se zabrana eksploatacije odredi zakonom, potpisalo je više od 38 hiljada ljudi.

Savo Manojlović, predstavnik inicijative Kreni-promeni je ispred Ustavnog suda naveo da je skupština prekršila zakonski i ustavni rok da se izjasni o narodnoj inicijativi, te da je ovo telo bilo u obavezi da se o njoj izjasni najkasnije mesec dana nakon prijema. Manojlović je naglasio da je o ovoj temi potrebno govoriti jezikom činjenica. – Činjenice kažu da se više od 60 naučnika izjasnilo da eksploatacija litijuma i bora šteti životnoj sredini, da je više od 38 hiljada građana potpisalo narodnu inicijativu, ali i da Narodna skupština tu inicijativu mora da stavi na dnevni red, kazao je Manojlović. Kristina Urošević iz pokreta Kreni-promeni je istakla da su preko nezvaničnih kontakata saznali da je plan bio da se o narodnoj inicijativi diskutuje nakon formiranja Vlade. – Pojedini poslanici su nam rekli da su o ovoj temi razgovarali sa predsednikom skupštine, i da im je rečeno da će inicijativa biti na dnevnom redu nakon forimranja Vlade. Vlada je formirana, a ova tema se još nije našla na dnevnom redu, kazala je Urošević.

O temi iskopavanja litijuma je u toku današnjeg dana na posredan način i bilo diskusije u Narodnoj skupštini. Predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović izjavio je danas da se, po prvi put u istoriji parlamentarizma, dešava da su za petak, 25. novembar zakazane dve sednice tog tela, na dva mesta, u razmaku od sat vremena. Jovanović je, na konferenciji za novinare u Skupštini, rekao da je 15. novembra uredno zakazao sednicu Odbora u Loznici, a da je onda naknadno, njegov zamenik Milimir Vujadinović iz Srpske napredne stranke (SNS) to uradio, sazvao sednicu za sat vremena kasnije u zgradi Skupštine Srbije. – To je klasična opstrukcija, iza svega stoji strah vladajuće većine SNS. Odbili su zahtev da sednici prisustvuju meštani Gornjih Nedeljica i Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni. Po Poslovniku, mogu da na sednicu pozovem građane ili nevladin sektor, objasnio je Jovanović podsetivši predsednika Skupštine Vladimira Orlića i da je, po zakonu, u obavezi da na dnevni red stavi inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma, koju je potpisalo 40.000 građana, i poručio vladajućoj većini da „od toga neće moći da pobegne“, jer će, u protivnom, imati proteste na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here