Goran Šarić o odnosima Srbije i Crne Gore

0
117

Nakon litija situacija u Crnoj Gori je po Srbe mnogo povoljnija, ističe teolog i istoričar Goran Šarić i napominje da su odnosi Srbije i Crne Gore bremeniti jer je posredi mnogo interesa, ali i građenje identiteta u Crnoj Gori na negiranju srpskog porekla.

Istoričar Goran Šarić izjavio je da su se Srbi u Crnoj Gori plašili da se izjašnjavaju kao Srbi, ali da je promena u politici donela i promene kod Srba u Crnoj Gori, što su pokazali i poslednji izbori. Koje promene je donela politika i kakav je odnos Srbije i Crne Gore trenutno pitali smo istoričara Gorana Šarića.

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori i sadašnji predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da su odnosi Srbije i Crne Gore ispod očekivanja građana i realnih mogućnosti. On je rekao da odnosi Srbije i Crne Gore već dugo vremena nisu dobri, iako je, kako je rekao, tokom vlasti SNS-a isticano da su „odnosi dve zemlje u usponu“, ili da „odnosi nisu nikad bili bolji u istoriji“. Ocenio je i da „odnosi Srbije i Crne Gore ni u kom slučaju ne bi smeli da zavise od toga ko je na vlasti u Srbiji, a ko u Crnoj Gori“. Naveo je da „postoje interesi građana Srbije i Crne Gore“, te naglasio da oni moraju biti iznad toga ko je na vlasti i kakve ima lične preference ili neke simpatije u jednoj ili drugoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here