Vladan Vukosavljević o mogućnost da obilaznica oko Beograda ponese ime Milutina Mrkonjića

0
40

Komentarišući mogućnost da obilaznica oko Beograda ponese ime Milutina Mrkonjića, bivši ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je rekao da političke stranke vole da afirmišu svoje članove i za života i posthumno, a da oni koji donose odluke o nazivima saobraćajnica prilikom odlučivanja treba dobro da razmisle i da pravedno odluče čije će ime saobraćajnice i ustanove nositi.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić saopštio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiti nadležnim državnim institucijama da obilaznica oko Beograda ponese ime počasnog predsednika socijalista Milutina Mrkonjića. „SPS i ja lično smo veoma zahvalni na tome, to je još jedno čuvanje sećanja na Mrkonjića. On je  legenda SPS“, rekao je Dačić. Da li obilaznica treba da ponese ime Milutina Mrkonjića pitali smo bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

I dok predsednik SPS-a Ivica Dačić smatra da je Milutin Mrkonjić legenda i da obilaznica oko Beograda treba da ponese ime po njemu, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović smatra da bi imenovanje javnih objekata u Srbiji po najvišim predstavnicima diktatorskog režima Slobodana Miloševića predstavljalo ruganje žrtvama tog režima na području bivše Jugoslavije, posebno žrtvama u Srbiji. “Ne sporim stručnost Milutina Mrkonjića, ali to nije dovoljno za aboliranje pripadnosti sistemu koji je unazadio Srbiju. Mrkonjić je bio jedna od uzdanica u vreme vladavine režima Miloševića, te mu zločini tog doba nisu mogli biti nepoznati. O njima nikada nije govorio. Nijedna žrtva tog režima nije dobila satisfakciju u kažnjavanju zločina u rečima Mrkonjića”, zaključio je Veselinović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here