Vuk Drašković – Briselski sporazum otvara vrata ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

0
88

Mnogo toga zapisanog u Briselskom sporazumu nisu ispunile ni srpska ni albanska strana, smatra političar i književnik Vuk Drašković, uz napomenu da će Briselski sporazum otvoriti vrata ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Odbor za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Srbije saopštio je da je stanje bezbednosti na Kosovu i Metohiji izrazito nestabilno i napeto, posebno u kontekstu položaja srpskog i drugih nealbanskih naroda. “Takvo stanje je posledica rušenja dijaloga, nepoštovanja postignutih sporazuma, jednostranih poteza i svakodnevnog sistematskog institucionalnog, fizičkog i psihičkog nasilja nad srpskim narodom na KiM od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini “, navedeno je u saopštenju tog odbora. Kako gleda na pomenuta dešavanja pitali smo Vuka Draškovića.

Članovi skupštinskog odbora pružili su podršku srpskom narodu na KiM u odbrani svojih ljudskih prava i sloboda, bezbednog života i opstanka. Naveli su da veruju da će srpski narod na KiM i njegovi izabrani politički predstavnici nastaviti da se, kao i do sada, za svoja prava, bezbedan život, ravnopravan položaj, opstanak bore mirnim, demokratskim sredstvima.

“Odbor odbacuje sve pokušaje da se srpski narod na KiM, posebno na severu, predstavi kao destabilizujući činilac, a njegovi izabrani politički predstavnivi kriminalizuju, da bi se na taj način stvorilo opravdanje za primenu sile od strane naoružanih formacija Privremenih institucija samouprave u Prištini protiv srpske zajednice. Poziva se međunarodna zajednica, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na PIS, da energično i hitno zaustave Prištinu u kontinuiranom sprovođenju nasilja nad srpskim narodom, da se bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga i formira Zajednica srpskih opština. “, navedeno je u saopštenju. Takođe, se poziva i UNMIK, KFOR i EULEKS da, u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN nepristrasno i bez diskriminacije, ispune svoje mandate, da obezbede mirno okruženje za život srpskog naroda, kome je ugrožen opstanak na KiM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here