Brnabić sa predstavnicima kompanije SImens

0
13

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima kompanije „Simens enerdži”, koja već dugi niz godina uspešno posluje na srpskom tržištu, o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških inovacija, kao i u oblasti energetike.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, u razgovoru sa predstavnicima kompanije „Simens enerdži”, istakla da je Srbija strateški radila na stvaranju osnove za razvoj IT sektora, nauke i tehnologije ulaganjem u ove oblasti, a pre svega, u obrazovni kadar, koji predstavlja najveći razvojni potencijal naše zemlje. Premijerka je, govoreći o prioritetima ove vlade, navela da je u prethodnom periodu programiranje uvedeno kao obavezan predmet u osnovne škole i povećan je broj IT odeljenja u srednjim školama.

Takođe, kako je objasnila, uveden je i predmet „Digitalni svet” od prvog razreda osnovne škole, a od prošle godine i osnove razumevanja veštačke inteligencije u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Ona je navela i da će Vlada nastaviti sa ulaganjima u infrastrukturu za startap inovacije i izgradnju naučno-tehnoloških parkova, kao i podršku onih koji već posluju u Srbiji. Brnabić je, sumirajući rezultate u ovoj oblasti, istakla da je cilj privlačenje edukovanih ljudi iz celog sveta, dodajući da se poslednjih godina sve više mladih iz dijaspore vraća u Srbiju, kako bi radili u kompanijama iz IT oblasti na srpskom tržištu.

Predstavnici kompanije „Simens enerdži” ocenili su da je ljudski resurs najvažnija osnova za postizanje uspeha u oblasti inovacija i novih tehnologija, u čemu je Srbija lider u regionu. Kada su u pitanju buduće strategije, predstavnici ove kompanije  naveli su da je u planu proširenje kapaciteta već osnovanih centara u Srbiji: Centra za razvoj projektih rešenja u industriji i globalnog centra za sajber bezbednost, kao i da se razmatra razvoj u oblastima IT, velikih podataka i veštačke inteligencije. Takođe, oni su naveli da očekuju i značajno povećanje broja zaposlenih u Srbiji i to isključivo visokokvalifikovanog kadra.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti energetske tranzicije i novih izvora energije sa kompanijom „Simens enerdži”, jednom od vodećih u razvijanju tehnologije proizvodnje i korišćenja vodonika u industriji i energetici. Brnabić je istakla da će Vlada Srbije pružiti svu neophodnu podršku saradnji sa ovom kompanijom koja intenzivno radi i na promociji naše zemlje na globalnom tržištu. Sastanku sa predstavnicima kompanije „Simens enerdži” prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here